strand

Hvornår og hvordan skal et pengeskab fastboltes?

UNDGÅ, AT DIT PENGESKAB BLIVER FJERNET VED INDBRUD

Når du investerer i et pengeskab, er det for at øge sikkerheden for dine værdigenstande. Du vil ofte vælge et pengeskab delvist baseret på sikkerhedsklassen i forhold til indbrud - altså hvor lang tid det vil tage for en indbrudstyv at bryde ind i skabet, og hvor lang tid der vil gå, før hjælpen kan ankomme på stedet.

Men hvad hvis tyven bare springer dét led over og i stedet fjerner pengeskabet for at bryde det op et helt andet sted med det fornødne værktøj og den nødvendige tid til rådighed?

Kort sagt er der to løsninger:

håndværker med boremaskine

1: Du fastbolter pengeskabet til bygningen

Den mest tilgængelige og anbefalede metode. Denne tilgang indebærer at sikre pengeskabet direkte til en fast del af bygningen, typisk til betongulv eller betonvægge, for at modstå forsøg på fjernelse.

2: Du køber et pengeskab, der er så tungt, at tyven ikke uden videre kan flytte det

Ifølge anbefalinger fra F&P, skal et pengeskab veje mere end 1000 kg, før det kan betragtes som sikret mod fjernelse uden fastboltning. Dette er dog ikke altid en praktisk løsning for alle, da det stiller store krav til bygningens bæreevne, kan være besværligt at installere og hurtigt vil være en meget dyr løsning.

For de fleste vil fastboltning af pengeskabet være den bedste løsning. Det kan godt virke ubelejligt at skulle efterkomme dette, men der er mange historier om pengeskabe på mere end 800 kg er blevet fjernet, inden hjælpen er nået frem.


Ekspansionsbolte er ikke nok til fastboltning af dit pengeskab

Mange pengeskabsproducenter leverer simple ekspansionsbolte sammen med deres pengeskabe, og adskillige virksomheder, der tilbyder installation, anvender traditionelle plugs og skruer.

Men selvom det som udgangspunkt lyder til, at det er en løsning, der både er inden for rammerne af “fabrikantens anbefalinger” og sådan, som fagfolkene selv fastbolter, så skal du ikke lade dig nøje.

Hvis du får besøg af en tyv, der er forberedt på at skulle fjerne dit skab, vil disse løsninger aldrig være gode nok. Udtræksstyrken på simple ekspansionsbolte eller plugs og skruer er svag, uanset hvilket underlag der fastboltes i. Der skal altså mere til for at hindre tyven i sit forehavende.

Hvis du er klar til at tage sikringen af dine værdier alvorligt, er der to ting, du skal tage stilling til:

  • Hvor skal pengeskabet placeres?
    • Hvilken fastgørelse af pengeskabet bør du anvende?

Vælg den rigtige placering til dit pengeskab

Placeringen af pengeskabet er essentiel for både brugervenlighed og sikkerhed.

Du bør altid vælge en placering, hvor pengeskabet ikke er synligt for forbipasserende, f.eks. bude, håndværkere, gæster, forbipasserende og vindueskiggere. Jo mindre viden eventuelle indbrudstyve har om dit pengeskab på forhånd, jo mindre kan de forberede sig på et eventuelt indbrud. Du behøver dog ikke at lave store krumspring for at gemme pengeskabet langt væk bag et maleri eller under et gulvtæppe - det skal nok blive fundet, hvis en professionel leder efter det.

Find en placering, hvor der er godt med plads, og hvor lågen uden problemer kan svinge hele vejen op. Gode pengeskabe har tykke vægge, og de fylder. Hvis du er begrænset på pladsen, går det ud over de indvendige mål og hvor meget, du kan opbevare.

Pengeskabe er desuden tunge! Vælg et underlag, der kan bære den ekstra vægt uden problemer og bekymringer. Derudover skal du have indflytningen med i baghovedet. Kan trapper, gulve, havegang osv. bære vægten af skab, mandskab og flyttegrej? Er der plads til at komme rundt med pengeskab, grej og mandskab? Og så skal du glemme alt om ophængning på væggen eller på hylden i klædeskabet, hvis du har planer om at investere i et pengeskab i solid kvalitet!


Hvilken type fastboltning er bedst til pengeskabe?

Når dit nye pengeskab skal fastboltes, er der flere forskellige muligheder, alt efter skabets placering og omgivelser.

Fastboltning af pengeskabe i beton

Hvis du har en væg eller et gulv lavet af tyk beton med høj densitet, hvor der ikke er indlagt nogle installationer, er den oplagte og mest effektive løsning et limanker. Her vil en erfaren pengeskabsmontør kunne vælge et limanker, der har den optimale dimension, og den rette lim, så pengeskabet ikke kan fjernes mod dine ønsker.

Fastboltning af pengeskabe i mursten, cellebeton eller lignende

Hvis du ikke har et sådant gulv eller væg, er der heldigvis også en effektiv løsning. Murstensvægge, cellebeton og lignende materialer er nemlig så porøse, at de nemt brækker i stykker. Derudover er disse vægtyper også så tynde, at boltens indgreb ikke kan blive dybt nok. Så selv hvis limen holder, vil det være for nemt at trække bolten ud sammen med skabet. Her er løsningen, at pengeskabsmontøren anvender flere limankre og anbringer dem i forskellige retninger, så skabet ikke bare kan trækkes fri. Hvis det er nødvendigt, kan der laves flere bolthuller i pengeskabet.

Fastboltning af pengeskabe i træ- eller gipskonstruktioner

Hvis du derimod har vægge eller gulve lavet af træ- eller gipskonstruktioner, begynder det at blive udfordrende med fastboltning - men ikke umuligt. Du skal være opmærksom på, at udtræksstyrken vil være reduceret, uanset hvordan vi griber opgaven an. Men med gennemgående bolte og plader på den modsatte side af væggen eller gulvet, kan vi sørge for, at tyven får kamp til stregen, og myndighederne kan nå frem, før pengeskabet forsvinder.

fastboltning af pengeskab sikkerhed

Skal du bruge rådgivning til optimal fastboltning af dit pengeskab?

At tage de rette skridt til at fastbolte dit pengeskab er afgørende for at sikre dine værdier. Ved at følge vores detaljerede anbefalinger kan du føle dig tryg ved, at dine værdigenstande er sikret mod tyveri.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du sikrer dit pengeskab bedst muligt mod at blive fjernet, så kontakt os på 86294099, og tag en uforpligtende snak med en af vores sikringskonsulenter om dine behov og omstændigheder.

Vores bedste råd er at lade certificerede pengeskabsmontører om installationen for at sikre, at alle sikkerhedsforanstaltninger overholdes korrekt. Dette sikrer ikke kun, at pengeskabet er fastboltet korrekt, men også at du har den nødvendige dokumentation for forsikringsselskaber og myndigheder.

Hos JC Pengeskabe arbejder vi af samme grund udelukkende sammen med certificerede pengeskabsmontører, så du er sikret en ordentlig løsning. I forbindelse med installationen af dit pengeskab udarbejder vi en installationserklæring, der fungerer som din dokumentation for det udførte arbejde til dit forsikringsselskab, myndigheder mv.

Kontakt os for en uforpligtende samtale om dine behov.